村松 常司, 吉田 正, 村松 園江, 廣 紀江, 平野 嘉彦, 金子 修己, 谷 和美
Iris health 1 17-25 2002年11月20日
This study investigated the relationship between eating habits and self-esteem by means of a questionnaire.The group comprised 498 male and 485 female, university students. The questionnaire made reference to nine eating habits and 15 food intake conditions. These were then measured against self-esteem. Subjects who ate a well balanced diet of three daily meals, seldom eating between meals with no late-night snack exhibited higher self-esteem scores than those who did not. Subjects who consumed alcohol exhibited higher self-esteem scores than those who did not. Intake of pulse, fruits and vegetables had a significant positive correlation with self-esteem among male subjects. Intake of seaweed had a significant positive correlationwith self-esteem among female subjects. In conclusion, the positive interaction between a good nutritional diet and self-esteem has been demonstrated, however the correlation between alcohol abstention and self-esteem was not.本研究は大学生(男子498名,女子485名)の食習慣,食品摂取とセルフエステイームとの関わりについて追究した。その結果,男女とも食習慣では「食事の規則性」,「偏食の状況」,「間食習慣の状況」,「栄養バランスの状況」の4習慣において,好ましい(食事が規則的である・好き嫌いがない・間食習慣がない・栄養のバランスに気をつける)群のセルフエステイームが高く,「飲酒習慣の状況」では,好ましくない(飲酒習慣がある)群のセルフエステイームが高いことが認められた。食品摂取に関しては,男子では「豆製品」,「緑黄色野菜」,「果物類」を摂取している群のセルフエステイームが高く,女子では「海藻類」を摂取している群のセルフエステイームが高いことが認められた。以上,今回の調査からは,大学生の食習慣,食品摂取状況とセルフエステイームとの関連は強いことが分かった。